سئو تکنیکال یا(technical seo) سئو فنی می تواند نقطه تمایز سایت شما باشد. در اغلب موارد سایت هایی که در رتبه های برتر گوگل ظاهر می شود و ورودی های بالایی را جذب می کند نکات تکنیکال را بسیار بهتر از سایر رقبا رعایت کرده اند. اگر نکات تکنیکال را رعایت نکنید ممکن است سایت شما هیچ وقت در کلمات پر رقابت در نتایج برتر ظاهر نشود.
تعریف technical seo
ابتدا technical SEO با بررسی کنیم و با هم به یک تعریف مشخص بریم که دقیقا در مورد چه چیزی صحبت می کنیم و به چه چیزهایی سئو تکنیکال یا فنی می گوییم.
سئو تکنیکال زیر مجموعه فعالیت های on-page SEO است. در سئو تکنیکال سعی ما این است که با کارهایی که انجام می دهیم موجب شویم نکات فنی که برای موتورهای جستجو مهم هستند رعایت شوند. رعایت کردن سئو تکنیکال احتمال رشد رتبه کلمات ما در موتور جستجو گوگل را افزایش می دهد.
از طرفی رعایت نکردن نکات سئو فنی باعث عدم رشد سایت شما در موتور جستجو می شود.کارهایی مانند افزایش سرعت سایت ، بهینه سازی کدهای صفحات ، بهینه سازی ساختار DOM در سایت و..
چرا سئو تکنیکال مهم است؟
همان طور که می دانید موتور جستجو گوگل همیه سعی می کند بهترین نتایج را به کاربران نمایش دهد. ما به عنوان مدیر سایت یا مدیر سئو سایت باید کاری کنیم که گوگل ما را به عنوان نتیجه مناسب شناسایی کند و در صفحه اول و نتایح برتر نمایش دهد.
گوگل معیارهای زیادی را بررسی می کند و سایت شما را براساس آنها رتبه بندی می کند. یکی از مهم ترین معیارها معیارهای فنی سایت شما است.گوگل نتایجی را بهتر به کاربران نمایش میدهد که تجربه کاربری بهتری داشته باشند و مخاطبان سایت را دوست داشته باشند.
حالا خودتان را جای کاربر بگذارید، دوست دارید وقتی در گوگل روی لینک سایتی کلیک کردید این سایت برای شما در سریع ترین زمان ممکن باز شود یا زمان زیادی طول بکشید تا سایت باز شود؟احتمالا جواب شما هم مانند ما این است که هر چقدر سایت زودتر باز شود بهتر است،خوب گوگل هم برای سرعت سایت اهمیت بالایی قائل است.براساس این مقاله از راهنمای گوگل سرعت سایت یکی از معیارهای اصلی رتبه بندی سایت در نتایج جستجو است.
از دیگر قسمت های سئو نکنیکال می توان به تنظیمات درست فایل robots.txt اشاره کرد که به ربات اجازه دسترسی یا عدم دسترسی به صفحات را می دهد.اگر شما اشتباهی در تنظیمات فایل robots.txt داشته باشید ممکن است باعث شود که برخی مقالات یا محصولات سایت شما به هیچ عنوان توسط ربات های گوگل دیده نشوند و شانس ایندکس شدن را از دست بدهند. این ها جزو سئو تکنیکال به حساب می آیند.
سئو تکنیکال شامل چه مواردی می شود؟
افزایش سرعت سایت
همان طور که در بالا گفته شد سرعت وبسایت شما یکی از مهم ترین فاکتورهای رتبه بندی برای موتورهای جستجو است.به میزانی که سرعت سایت شما بالاتر باشد شانس افزایش رتبه در کلمات کیلدی مد نظرتان بیشتر می شود(البته همه چیز سرعت نیست)سرعت هم برای کاربران سایت شما مهم است و هم برای موتور جستجو گوگل.
نتایج جالب یک تحقیق
در تحقیقی که در سال 2016 (این لینک) انجام شده موضوع سرعت لود شدن وبسایت در موبایل بررسی شده و نشان می دهد که اگر زمان لود سایت شما بیشتر از 3 ثانیه طول بکشد 53 درصد از کابران موبایل سایت شما را ترک می کنند.دقت کیند که اگر سرعت سایت شما پایین باشد افراد سایت شما را می بندند و به سراغ سایر رقبا شما می روند.اگر می خواهید که کابران راضی تر و بیشتری داشته باشید همین امروز فکری به حال سرعت سایتتان بکنید.اگر می خواهید ببینید سرعت سایت خودتان را اندازه گیری کنید می توانید از ابزار رسمی گوگل استفاده کنید. روی لینک زیر کلیک کنید و آدرس سایت خودتان را وارد کنید:
قابل خزش بودن (crawlable) برای موتور جستجو
موتورهای جستجو با استفاده از خزنده های خود لینک های موجود در سطح وب را پیمایش می کنند. کار آن ها این است که وارد صفحات می شوند و لینک های داخلی و خارجی را بررسی و پیمایش می کنند.با داشتن کمی اطلاعات فنی می توانید رفتار ربات ها را تا حد زیادی مدیریت کنید. با تنطیمات درست فایل robots.txt می توانید به ربات ها بگویید که حق دسرسی به چه صفخاتی را دارند و چه صفحاتی از سایت را نباید بررسی کنند.
فایل robots.txt چیست
برای مثال اگر شما در سایت خود قسمتی مخصوص خریداران محصولات خود دارید که برای آن ها مطالب کوتاهی قرار می دهید و این صفحات مطالب ارزشمندی را به بازدیدکنندگان سایت منتقل نمی کند، بهتر است که با استفاده از فایل فایل robots.txt دسترسی ربات و خزندگان (crawler) گوگل را به این صفحات محدود کنید.
مدیریت صفحات 404 و لینک های ناموجود
داشتن لینک های شکسته یکی از اتفاقات بد در سایت است. البته وجود تعدادی صفخات 404 برای هر سایتی طبیعی است. مخصوصا زمانی که تعداد مطالب و محصولات سایت شما زیاد باشد احتمال به وجود آمدن صفحات 404 و لینک های شکسته به سایت های خارجی که دیگر کار نمی کنند بیشتر می شود. برای همین یکی از وظایف سئو کار این است که این لینک ها را شناسایی کند و تصمیم مناسبی برای مدیریت آن ها بگیرد. برای پیدا کردن لینک های 404 می توانید از ابزارهای مختلفی استفاده کنید که یکی از بهترین ابزارها را خود گوگل برای ما آماده کرده است، ابزار سرچ کنسول. با استفاده از ابزار سرچ کنسول می توانید صفحات 404 سایت خودتان را شناسایی کنید.
ساختار سایت:
ساختار سایت یکی از مهم ترین قسمت های تاثیر گذار سئو سایت است. تا امکان باید سعی کنید که ساختار سایت و دسته بندی ها را ساده و فلت باشد. تعیین ساختار سایت را هم می توان در قسمت سئو تکنیکال دسته بندی کرد. وقتی ساختار سایت عمیق و پیچیده باشد احتمال دیده نشدن مطالب و محصولات سایت بیشتر می شود.
نقشه سایت
نقشه سایت یا (sitemap) از قسمت های مهم سئو تکنیکال است. شما به عنوان سئو کار باید شخیص دهید که چه لینک هایی باید وارد نقشه سایت شوند و چه لینک هایی از مطالب سایت نباید وارد نقشه سایت شوند. بهینه سازی نقشه سایت از لحاظ لینک های موجود و تعداد نقشه های سایت هم از دیگران عوامل تاثیرگذار بر سئو سایت است. ایجاد نقشه سایت برای تصاویر و ویدیو ها هم از اهمیت بالایی برخوردار است.
استراکچر دیتا (structured data)
به صورت خلاصه استراکچر دیتاها شامل قطعاتی از کدها هستند که به موتورهای جستجو کمک می کنند بهتر و دقیق تر محتوای وبسایت شما را درک کنند. استراکچر دیتاها اگر به درستی تنظیم شوند می توانند اطلاعات مفیدی زیادی را به گوگل منتقل کنند. مثل این که شما چه محصولی می فروشید، قیمت محصول چقدر است، تعداد موجودی محصول شما چقدر است و سایر اطلاعات مفید.به عنوان یک سئو کار سعی کنید در پروژه هایتان تا حد ممکن از استراکچر دیتاها استفاده کنید.