متریک های سئو که باید اندازه گیری کنیم

چطور متریک هایی برای اندازه گیری درست فعالیت های سئو داشته باشیم ؟

یکی از مهم ترین سوالت در مورد انجام فعالیت های سئو این است که : از کجا بدانیم کارهایی که برای سئو سایت خودمان یا مشتریانمان انجام می دهیم به درستی جواب میدهد ؟ از کجا باید مطمئن شویم زحمت هایی که می کشیم واقعا جواب میدهد و به بهبود رتبه وبسایت در گوگل و  افزایش ترافیک مرتبط منجر می شود؟ پاسخ به این سوال واقعا سخت است مخصوصا از این نظر که مدت زمانی که نیاز است فعالیت های سئو نتیجه دهد گاهی چندین ماه زمان زمان نیازد دارد. در این مقاله ما معیارها و متریک هایی را معرفی می کنیم که برای دنبال کردن فعالیت های سئو مناسب است که آن ها را دنبال کنید. همچنین توضیح می دهیم که چطور باید این متریک ها را دنبال کنید تا بتوانید بهترین نتیچه را بگیرید. سئو یکی از کارهایی است که به شدت نیاز است که تمام فعالیت های مهم و کلیدی را بررسی کنید تا بتوانید بهترین نتیجه را بگیرید. در این مقاله ما 10 مورد از مهم ترین متریک های سئو که باید دنبال کنید را معرفی می کنیم.

اگر هنوز با مفاهیم سئو آشنا نیستید، مقاله زیر را حتما مطالعه کنید:

سئو چیست؟

1- تمام کلیک های دریافتی یا همان Total Clicks

یکی از مهم ترین معیارهای برای اندازه گیری میزان موفقیت سئو سایت شما این است که تعداد کلیک های و ترافیک دریافتی از گوگل را افزایش دهید. خیلی مهم است که اگر سایت بزرگی دارید به صورت روزانه میزان ترافیک ورودی سایت خودتان را از گوگل بررسی کنید. اگر سایتتان هنوز تازه کار است حتما در بازه های منظم هر 3 روز یکبار یا جداکثر هفته ای یک بار میزان ترافیک دریافتی سایت خودتان از گوگل و سایر موتورهای جستجو را بررسی کنید. از کجا می توان میزان کلیک های ورودی از گوگل را بررسی کرد؟ از آن جایی که شرکت گوگل واقعا به راخت بودن کاربران خود فکر می کند، قبلا برای اندازه گیری این موارد ابزار بسایر دقیقی را توسعه داده است. گوگل سرچ کنسول Google Search Console. سرچ کنسول گوگل   این گزارش به شما نشان می دهد که دقیقا چند نفر از طریق گوگل روی سایت شما کلیک کرده اند و وارد سایتتان شده اند. این قسمت میزان ترافیک ارگانیک سایتتان را نشان می دهد. همچنین از این قسمت می توانید اطلاعات بیسار کاربردی دیگری هم به دست آورید، مانند این  impressions و CTR. ایمپرشن در سرچ کنسول گوگل   impressions یعنی در کل وبسایت شما چند بار در نتایج گوگل نمایش داده شده است و CTR یعنی چند درصد از افرادی که سایت شما را در گوگل دیده اند روی لینک شما کلیک کرده اند. دو معیار impressions و CTR مهم هستند اما نه به اندازه total clicks.  در حقیقت معیار total clicks باید ستاره قطبی شما در انجام فعالیت های سئو باشند. اگر مشاهده می کنید که تعداد کلیک های دریافتی شما از گوگل یا همان total clicks در حال رشد است، یعنی فعالیت های سئو شما در جهت درستی قرار دارند. اگر بعد از مدتی فعالیت در زمینه بهینه اسزی مشاهده کردید که مقدار total clicks شما رشد نمی کند احتمالا باید موارد دیگری را بررسی کنید و تغییراتی ایجاد کنید.  

2- معیار Core Web Vitals

معیار Core Web Vitals راهی است که از طریق آن گوگل به طور کلی میزان تجربه کاربری وبسایت شما را اندازه گیری می کند. چرا این معیار مهم است؟ گوگل دیگر صرفا بر اساس معیارهای قدیمی سئو سایت ها را رتبه بندی نمی کند، این که شما بک لینک های بالایی داشته باشید یا وبسایتتان ریسپانسیو باشد دیگر تنها معیارهای رقابتی نیستند. البته این معیارها هنوز هم مهم هستند و کارایی خود را دارند اما باید به نکته مهم دیگری هم دقت کنید و آن تجربه کاربری است. همان طور که می دانید گوگل وبسایت ها را بر اساس سیگنال هایی که از کاربران دریافت می کند رتبه بندی می کند. گوگل می خواهد مطمئن شود که سایتی که در نتایج برتر نشان می دهد را کاربران دوست دارندو از استفاده از آن سایت لذت می برند. به عبارت دیگر گوگل می خواهد مطوئن شود که سایت شما  تجربه کاربری لذت بخشی را برای مخاطب ایجاد می کند. گوگل چطور متوجه میشود که کارران سایت شما را دوست دارند؟ گوگل به آسانی با استفاده از الگوریتم های هوش مصنوعی که دارد می تواند متوجه شود که کاربران سایت شما را واقعا دوست دارند یا خیر. بر اساس الگوریتم رنک برین (RankBrain algorithm) گوگل به آسانی متوجه رفتار کاربران در سایت شما می شود. برای کسب رتبه های بالاتر بهتر است که حتما به تجربه کاربری و تعامل کاربران با وبسایت خودتان دقت داشته باشید. Core-Web-Vitals-repor این گزارش میزان سرعت سایت شما و تجربه کاربر را ارزیابی میکند. در این گزارش ارزشمند که گوگل برای شما به رایگان آماده کرده است از اطلاعات واقعی که از مرورگرهای کروم در سراسر دنیا جمع آوری می شود استفاده شده است. این گزارش نشان می دهد که افرادی که از مرورگر کروم برای ورود به سایت شما استفاده کرده اند، چه سرعتی را تجربه کرده اند و صفخات سایت شما با چه سرعتی برای آن ها باز شده است. پیشنهاد می کنیم حتما در بازه های مشخص به این گزارش سر بزنید و آن را بررسی کنید و در جهت بهبود اقدام کنید.  

3- دامنه هایی که به شما لینک داده اند یاReferring Domains

تعداد دامنه هایی که به سایت شما لینک داده اند یا به عبارت دیگر تعداد بک لینک هایی که سایت شما دارد یکی از مهم ترین معیارهایی است که باید بررسی کنید. البته در وب فارسی هنوز وبسایت ها به یکدیگر سخت لینک می دهند. اما اگر شما محتوای کاربردی و منسب مخاطب خود ایجاد کنید مطمئن باشید که بعد از مدتی فعالیت برخی وب سایت ها به شما لینک می دهند. تعداد Referring Domains های یک صفحه هنوز هم تتاثیر بسیار زیادی در جایگاه آن صفحه در گوگل دارد. هر چه Referring Domains های یک صفحه بیشتر باشد احتمال این که در رتبه های برتر نمایش داده شود بیشتر است.  

تفاوت Referring Domains با بک لینک چیست؟

در Referring Domains تعدا کل سایت هایی که به شما لینک داده اند مهم است. یعنی هر آدرس دامنه یک بار شمرده می شود اما در بک لینک ها این طور نیست. برای مثال ممکن است سایت شما دارای 130 Referring Domains باشد. یعنی 130 سایت مختلف به شما لینک داده باشند اما تعداد بک لینک های دریافتی شما 1300 عدد باشد. یعنی هر سایت 10 بار به سایت شما لینک داده باشد.   تعداد بک لینک های زیادی که از یک سایت دریافت می کنید دیگر تاثیر چندانی ندارند، یعنی اگر یک سایت یک بار به ستیا شما لینک بدهد این لینک بسیار تاثیر گذار است اما اگر همین سایت به شما 100 بار لینک داده باشد دیگر لینک هایی به سایت شما می دهد قدرت چندانی ندارد، این خیلی مهم است که شما از سایت های مختلف بک لینک هایی را دریافت کنید تا این که از یک سایت چندین بک لینک داشته باشید.   تمرکز بیشتر شما باید بر جذب لینک از سایت های مختلف باشد. یعنی ایجاد referring domain بیشتر.  

4. ترافیک ارگانیک و طبیعی یا همان Organic Traffic

یکی دیگر از معیار هایی که میتوانید بررسی کنید برای این که متوجه شوید فعالیت های بهینه سازی شما نتیجه می دهند یا خیر این است که با استفاده از ابزار گوگل آنالیتیکس(Google Analytics) میزان ترافیک ورودی ارگانیک سایت را بررسی کنید. این قسمت دقیقا آماری مشابه ابزار سرچ کنسول در قسمت Total clicks را به شما می دهد. برای این منظور کافی است که قدم های زیر را طی کنید : به ابزار گوگل آنالیتیکس خود لاگین کرده سپس از منو سمت چپ از گزینه Audience روی Overview کلیک کنید. در این صفحه روی گزینه Add Segment کلیک کنید و سپس تیک گزینه Organic Traffic را بزنید و آمار را مشاهده کنید.  

به زودی ویدیو آموزشی این برای این قسمت در سایت قرار می گیرد.

  احتمالا با مشاهده این آمار تعجب کنید و پیش خودتان فکر کنید که اختمالا ابزارهای اندازه گیری گوگل دقیق کار نمی کنند و آمار دقیقی را نشان نمی دهند. از خودتان می پرسید که چرا بین این آمار این دو ابزار گوگل اینقدر اختلاف وجود دارد؟ قسمت Organic traffic از ابزار گوگل آنالیتیکس و Total clicks از ابزار سرچ کنسول هر دو ترافیک های ارگانیک و طبیعی را نشان می دهند اما با تفاوت هایی که بسیار جذاب است که آن را بدانید. آماری که شما در قسمت Total clicks  از ابزار سرچ کنسول گوگل مشاهده می کنید اماری کلیک هایی است که از موتور جستجو گوگل وارد سایت شما شده اند. اما آماری که از قسمت Organic traffic ابزار گوگل آنالیتیکس مشاهده می کنید آمار افرادی است که از تمام موتورهای جستجو وارد سایت شما شده اند، در این گزارش شما آمار افرادی که از موتورهای جستجو مانند گوگل و بینگ وارد سایت شما شده اند را مشاهده می کنید. به این دلیل است که شما مساهده می کنید که آمار این دو ابزار دچار اختلاف هستند. اگر شما فعالیت های بهینه سازی سایت را درست انجام داده باشید ترافیک ورودی شما از سایت موتورهای جستجو هم رشد می کند. برای همین این مهم است که شما هم آمار سرچ کنسول را چک کنید و هم آمار گوگل آنالیتیکس را.  

5- معیارهای اندازه گیری تجربه کاربری  User Experience Metrics

  در مورد دوم درباره Core Web Vitals report صحبت کردیم. این که این شما متوجه شوید صفحات سایتتان با چه سرعتی برای مخاطب باز می شود و چه صفحاتی از سایت شما با سرعت مناسب و استاندارد بارگزاری می شوند وچه صفحاتی با سرعت کم ، به شما بینش مناسبی میدهد اما این همه ی تجربه ی کاربری در سایت شما نیست. شما باید معیار های دیگری را هم اندازه گیری کنید. مانند : Bounce rate Dwell time  

Dwell time چیست؟

Dwell time معیاری است که موتور جستجو بینگ(bing) معرفی کرده است. این متریک زمانی را اندازه گیری می کند که کاربر از موتور جستجو وارد سایت شما شده و مجدد به صفحه موتور جستجو باز می گردد. با یک مثال بهتر این مورد را توضیح می هم: شما در موتور جستجو عبارت “سئو” را جستجو می کنید و سپس روی سایتی کلیک می کنید و در این سایت 30 ثانیه می مانید و چون مطلب آن سایت (یا هر دلیل دیگری) جواب سوال شما نبوده مجدد به صفحه جستجو باز می گردید و روی سایت دیگری کلیک می کنید. Dwell time شما برای آن صفحه 30 ثانیه بوده است. هر چقدر که میزان Dwell time بالاتر باشد این یعین که آن صفحه از سایت شما برای کاربر مناسب تر بوده و کاربر در صفحه شما به پاسخ جستجو اش می رسد.   البته این معیار در گوگل آنالیتکس قابل مشاهده نیست اما متریک دیگری وجود دارد که می توانید از آن به جای Dwell time استفاده کنید، نام این متریک Avg. Time on Page است.  

Bounce rate چیست ؟

بانس ریت یکی از مهم ترین متریک هایی است که گوگل آنالیتیکس آن را دنبال می کند. در تعریفی که در در صفجه ساپورت گوگل در مورد گوگل بانس ریت آمده است می خوانیم که :  
 when a user opens a single page on your site and then exits without triggering any other requests to the Analytics server during that session   زمانی که کاربر وارد یک صفجه از سایت شما می شود و بدون این که هیچ درخواستی از صفحه سایت شما به سمت سرورهای آنالیتیکس ارسال کند از آن خارج می شود.
به زبان ساده تر یعنی این که : کاربری وارد یک صفحه از سایت شما می شود و بدون این که هیچ کاری مانند کلیک روی یک لینک یا ثبت نام در سایت انجام دهد از سایت شما خارج می شود.   این دو معیار تمام معیارهایی نیستند که موتور جستجو برای اندازه گیری تجربه کاربری از آن ها استفاده می کند.اما جزو مهم ترین معیارهایی هستند که موتورهای جستجو برای تعیین میزان کاربر پسند بودن سایت مورد اندازه گیری قرار می دهد.  

حالا چطور این دو معیار معرفی شده را اندازه گیری کنیم؟

کافی است که وارد گوگل آنالیتیکس خودتان شوید و از منو Behavior روی گزینه Site Content و سپس روی گزینه  Landing Pages کلیک کنید. به صورت زیر : Behavior → Site Content → Landing Pages Landing Pages   سپس صفجه ی زیر را مشاهده می کنید که صفحات سایت شما را نشان می دهد: لندینگ پیج در گوگل آنالیتیکس   حالا در همین جدول می توانید که مقادیر Bounce rate و Avg. Time on Page را مشاهده کنید. بانس ریت گوگل آنالیتیکس   حالا باید صفخات خود را بررسی کنید و آن ها را به بهترین نحو برای کاربر بهینه کنید تا زمانی که کاربر وارد سایت شما می شود مدت زمان بیشتری را در سایت شما سپری کند و همچنین از صفخات دیگر سایت شما هم بازدید کند.   هر چقدر مدت زمان ماندگاری کاربر در سایت شما بالاتر باشد و همچنیم میزان بانس ریت صفحات شما پایین تر باشد صفحات شما شانس بیشتری برای کسب ربته های بالاتر در موتورهای جستجو دارند. البته باید توجه داشته باشید که قرار نیست تمام صفخات سایت شما بانس ریت پایین و تایم آن سایت بالایی داشته باشند. وظیفه شما به عنوان وبمستر یا مسئول سایت این است که صفحات را به بهترین شکل ممکن برای کاربران بهینه سازی کنید.   6- این مقاله به صورت منظم به روزرسانی می شود.      
دسته بندی: سئو برچسب ها:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *